Categorii de instrumente SEO

În acest articol voi încerca să clasific Instrumentele SEO. Înainte de a începe catalogarea instrumentelor, hai să vedem ce implică acestă activitate.

Pentru a face ca un site web să fie cât mai bine reprezentat de motoarele de căutare, acesta trebuie să întrunescă câteva calități:

  • să aibă conținut unic și de calitate, util celor care-l accesează
  • să aibă o structură bine definită, în care utilizatorul să găsească cu ușurință informațiile de care are nevoie
  • să fie ușor de accesat, atât de către utilizatori, dar și de crowler-ele motoarelor de căutare
  • să fie cunoscut, adică să existe legături care duc către acest site de pe alte site-uri deja consacrate.

Instrumente pentru verificarea tehnică a site-ului

Navigatoarele de internet descarcă de pe serverul care găzduiește site-ul niște fișiere care conțin informații despre conținutul acestuia, dar și despre cum ar trebui acesta afișat. Pentru ca totul să decurgă bine, aceste fișiere trebuiesc înțelese de către navigatoare, prin urmare trebuie să fie corect construite.

Validarea fișierelor HTML se poate face de aici: https://validator.w3.org. Nu toate erorile scoase în evidență de acest instrument sunt critice pentru indexare, unele nici chiar pentru felul în care site-ul este prezentat, dar acesta este un instrument util pentru a avea un site cu un conținut prezentat corect.

Validarea fișierelor CSS este utilă pentru a înțelege de ce nu este afișat site-ul într-un aspect plăcut și atrăgători. Pentru motoarele de căutare acest aspect contează doar în măsura în care este influențat comportamentul utilizatorilor pe site. Dacă aspectul este destul de respingător, statisticile vor arăta un Bounce rate’ destul de mare, în ciuda calității și utilității informațiilor prezentate. Verificarea CSS se poate face de aici: https://jigsaw.w3.org/css-validator/

Verificarea legăturilor întrerupte este importantă atât pentru felul în care este indexat site-ul, cât și pentru felul în care acesta este perceput de utilizatori. Legăturile din conținut care duc către nicăieri îndepărtează utilizatorii de conținutul util și fac greoaie indexarea site-ului. Un instrument destul de empiric, dar gratuit este acesta: https://validator.w3.org/checklink

Verificarea feed-urilor se poate face de aici: https://validator.w3.org/feed/ Feed-urile sunt fișiere care prezintă conținutul site-ului într-o manieră care permite preluarea automată a acestuia în diverse aplicații, acestea pot fi folosite și ca sitemap” de către motoarele de căutare.

Există multe alte instrumente pentru verificarea tehnică a site-ului, cum ar fi

Vom vorbi și despre aceste instrumente la vremea potrivită.

Instrumente pentru verificarea indexării site-ului de către motoarele de căutare

Fiecare motor de căutare important, cum ar fi Google, Bing sau Yandex, pun la dispoziția administratorilor de site-uri web diferite instrumente gratuite pentru a facilita și controla indexarea acestuia.

  • Google Webmasters Tools , acum sub denumirea de Google Search Central, este cel mai folosit set de instrumente pentru verificare și controlarea felului în care un site apare în SERP. Este și normal, Google are o pondere de peste 92% din totalul căutărilor efectuate în lume, deținând supremația în majoritatea zonelor globului.

Source: StatCounter Global Stats – Search Engine Market Share

  • Bing Webmasters Tools este al doilea set de instrumente ca și importanță, fiind relevant în special pentru cei ce vor să se adreseze anumitor categorii de utilizatori, care din diferite motive, au acces mai facil către motorul de căutare dezvoltat de compania Microsoft.

Instrumente specializate pentru audit SEO

Aceste instrumente sunt folosite în special de Specialiștii SEO și pot fi accesate pe bază de abonament, cu prețuri destul de mari pentru cineva care este novice în domeniu. Acum vă voi prezenta în mod sec o listă a celor mai importante astfel de seturi de instrumente și vă voi lăsa să apreciați singuri dacă se merită sau nu să achiziționați un abonament la un astfel de serviciu. Ulterior voi dedica câte un articol separat pentru fiecare dintre aceste servicii și nu numai.


‘ – Bounce rate prezintă raportul dintre utilizatorii care rămân pe site pentru a studia informațiile și cei care părăsesc site-ul imediat ce l-au accesat, ca și cum ar fi făcut-o din greșeală.

” – Un sitemap este un fișier în care furnizați informații despre paginile, videoclipurile și alte fișiere de pe site-ul dvs. și relațiile dintre acestea. Motoarele de căutare precum Google citesc acest fișier pentru a vă accesa site-ul mai eficient. O hartă a site-ului îi spune Google care pagini și fișiere considerați că sunt importante pe site-ul dvs. și oferă, de asemenea, informații valoroase despre aceste fișiere. De exemplu, când pagina a fost actualizată ultima dată și orice versiune a paginii în alte limbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *